VAN STAD NAAR PLATTELAND: KIJK BINNEN IN HET NIEUWE HUIS VAN DE HUISMUTS

Rachel Siwaletti is bekend van lifestyle-platform De Huismuts en inspireert dagelijks honderdduizenden volgers op het gebied van zelfontwikkeling, opvoeden, reizen en interieur. Via De Huismuts Homeschool helpt ze anderen om van hun huis een thuis te maken, ze schreef de bestseller ‘Mom, you got this!’ én ze is co-founder van Het Wylde Pad, een kleinschalig vakantiepark met hippe huisjes en yurts in Friesland. Rachel verruilde vorig jaar met haar gezin het levendige Den Bosch voor een woonboerderij in een klein dorpje 10 minuten verderop. Een move waar ze nog geen seconde spijt van hebben gehad. 

EXCLUSIEF INTERVIEW MET DE HUISMUTS: VAN STAD NAAR PLATTELAND
LAB Wallpaint Spider Mum no. 310, LAB Binnenlak Silk Dreamer no. 194.

ALTIJD OP ZOEK NAAR AVONTUUR

Van Den Bosch naar een pittoresk dorpje, het was niet het eerste avontuur van Rachel (35) en haar man Willem (36). Voordat dochters Pip (8) en Rosie (5) geboren waren, konden Rachel en Willem zich niet indenken Amsterdam ooit te verlaten. Maar in deze nieuwe levensfase veranderden hun wensen voor de toekomst In 2020 namen ze afscheid van de hoofdstad en keerden ze terug naar hun roots: het prachtige Den Bosch.

Van een appartement driehoog achter in Amsterdam naar een statig herenhuis in Den Bosch was al een flinke ommezwaai en toch ontstond daar het verlangen naar een plekje buiten de stad. Een droom die uitkwam, want anderhalf jaar geleden trok het gezin mét hond Teddy na een flinke verbouwing in hun woonboerderij. "We denken dat we het leuk vinden, dus laten we het proberen. Is het niks? Dan zijn we zo weer ergens anders", zegt Rachel, die altijd op zoek is naar avontuur.

Even gluren: bekijk in dit artikel het oude huis van de Huismuts in Den Bosch

@dehuismuts @lottevanuittert LAB Wallpaint Spider Mum no. 310 Beach Walk no. 415 (hal) LAB Binnenlak Silk Dreamer no. 194 (houtwerk)

LAB Wallpaint Spider Mum no. 310, Beach Walk no. 415 (hal), LAB Binnenlak Silk Dreamer no. 194.

ZWEDEN MEETS FRANKRIJK

Toen Rachel haar nieuwe huis gingen bezichtigen, wist ze meteen welke sfeer ze wilde: "Ik kreeg zo'n Zweedse cottage en Frans plattelandshuis-gevoel. En omdat ik zo erg die vibe voelde bij het huis en de tuin, was dat ook mijn inspiratie voor de inrichting. Op die manier zouden ook de bestaande elementen, zoals de houten balken, extra benadrukt worden. En dat is volgens mij helemaal gelukt."

LAB Wallpaint Spider Mum no. 310, LAB Wallpaint en LAB Binnenlak Silk Dreamer no. 194.

PERSOONLIJK INTERIEUR

Sfeer en persoonlijkheid zit vooral in de finishing touch van een huis. "Het hele huis hangt vol met persoonlijke dingetjes. Heel veel lijstjes, maar ook fotoalbums. De koffietafelboeken op de piano, kunst, het kinderhoekje, maar ook al onze boeken. Een muur vol fotolijsten, ook op het toilet. Dat vertelt wel écht ons verhaal en onze smaak", vertelt Rachel. "De piano kreeg ik bijvoorbeeld toen ik acht was. Dat is dus écht een heel dierbaar item in huis en gaat al jaren mee. Het zijn dus de details waarin onze persoonlijkheid naar boven komt."

LAB Wallpaint en LAB Binnenlak Silk Dreamer no. 194. LAB Wallpaint Spider Mum no. 310.

"Ik weet eigenlijk niet eens wat de trends van nu zijn. Als je heel erg gaat kijken naar wat vind ik mooi en waar leent het huis zich heel erg voor, dan ga je niet perse een huis naar een trend inrichten, maar naar een gevoel."

LAB Wallpaint Shade of Linen no. 561, Beach Walk no. 415, LAB Binnenlak Calm Mood no. 155, Silk Dreamer no. 194.

DE BENEDENVERDIEPING HERKEN JE NIET MEER TERUG

De benedenverdieping kreeg de grootste make-over tijdens de verbouwing. Een transformatie noemt Rachel het zelfs: "Het is nu één grote ruimte, maar het waren vijf ruimtes die bestonden uit een woonkamer, badkamer, gang, keuken en bijkeuken. En dat hebben we helemaal opengebroken", vertelt Rachel.

LAB Wallpaint Spider Mum no. 310, LAB Binnenlak Silk Dreamer no. 194. Farrow & Ball Lichen no. 19.
"We hebben de woonkamer en keuken omgewisseld, want dit vond ik een veel betere plek voor de keuken. Het is hier ook net wat hoger en er zijn meer ramen. De zithoek heeft daarentegen van die kleine boerderijraampjes en is wat lager. Dat vind ik meer cozy. Daarom heb ik de keuze gemaakt de boel helemaal om te gooien. Ook wilde ik een beetje spelen met de ruimte, vandaar dit verhoginkje." Rachel duidt op de verhoogde vloer in de keuken. "Dan is het net even anders, dan dat het allemaal gelijkvloers is."
LAB Wallpaint Spider Mum no. 310, LAB Binnenlak Silk Dreamer no. 194. Farrow & Ball Lichen no. 19.

KINDERKAMERS WAREN EEN FEESTJE

Het meeste plezier heeft Rachel gehad in het inrichten van de kinderkamers. En ze heeft ook goed naar de meisjes geluisterd: zij mochten zelf meedenken over de kleuren.

SLAAPKAMER ROSIE

"Rosie wilde heel graag blauw. Dus is het ook blauw geworden. Het behang heb ik twee jaar geleden zelf ontworpen voor Deugniet & Co en nog niet eerder gebruikt. De lijn van dit behang had ik in het roze en blauw. Pip had de roze variant op haar oude kamer en toen Rosie zei: 'ik wil een blauwe kamer' dacht ik.. oooh dan kan ik mooi dat behang in het blauw gebruiken. Ik vond de kleurkeuze dus ook wel heel erg leuk."

LAB Wallpaint Just Jimmy no. 559, LAB Binnenlak Zen Garden no. 680, Silk Dreamer no. 195. LAB Wallpaint Smokey Eyes no. 47, LAB Binnenlak Silk Dreamer no. 194.

SLAAPKAMER PIP

Wat betreft Pips kamer, vervolgt Rachel: "De grap is dus dat ik me absoluut niet met haar kleding mag bemoeien. Maar wat ik met haar kamer doe, vindt ze allemaal geweldig. Wel wilde ze graag een zwarte kaptafel. Daar was ze heel specifiek over en deze pronkt inmiddels voor haar raam."

LAB Wallpaint Beach Walk no. 415, LAB Binnenlak Mrs. Wool no. 108, Silk Dreamer no. 194. 

MARKTPLAATSVONDSTEN EN OUDE LANDHUIZEN

Hoewel duurzaamheid niet altijd een belangrijke voorwaarde is bij de keuze voor verf, materialen en meubels, heeft Rachel toch interesse in duurzame opties. Zoals blijkt uit haar keuze voor ons duurzame verflabel LAB PAINT.

"Al heb ik toch best wel wat tweedehands spullen in huis. Sommige items zijn van een winkel met oude bouwmaterialen, die onder andere spullen haalt uit oude landhuizen uit Frankrijk. De haard komt daar bijvoorbeeld vandaan en ook alle deurknoppen. Ook de tegels komen uit een landhuis in Frankrijk. Dat zijn dus allemaal gebruikte bouwmaterialen en, als ik zo om mij heen kijk, heb ik ook best wat Marktplaats vondsten in huis. In die zin is de inrichting dus eigenlijk best duurzaam."

LAB Binnenlak Zen Garden no. 680, Silk Dreamer no. 194, LAB Wallpaint Just Jimmy no. 559. 

HET KLEURENPALET

Ook bij Rachel begon de zoektocht naar de stijl en het kleurenpalet van het huis bij Pinterest. "Zo begin ik altijd: ik ben op Pinterest een bord gaan maken met allemaal beelden die ik inspirerend vond voor dit huis. Daar ben ik best een tijdje mee bezig geweest. Elke keer als ik wat zag, zette ik dat in die map. Op een gegeven moment ging ik kijken welke rode draad ik zag terugkomen, qua materialen, maar ook qua kleuren. En door de kleuren heb ik me laten inspireren voor het kleurgebruik in dit huis." 

LAB Wallpaint Just Jimmy no. 559, LAB Binnenlak Zen Garden no. 680, Silk Dreamer no. 195. 

"Bijvoorbeeld het blauwige in de badkamer vond ik een lekker kleurtje dat ergens op een bord voorbij kwam. Maar ook het groene wat je terug ziet in huis, zowel in de keuken als in de slaapkamer. Dit is ook weer een inspiratie geweest van een cottage die zich ergens in Zweden bevond. Vanuit daar ben ik bij LAB gaan kijken, naar welke kleuren er overeen kwamen met de kleuren op mijn Pinterest-bord."

60-30-10 REGEL

Kleuren combineren en toch een rustige kamer? Daarvoor maakte Rachel gebruik van de zogenaamde 60-30-10 regel: je kiest daarbij voor een hoofdkleur die je voor 60% toepast en twee ondersteunende kleuren die voor 30 en 10% worden toegevoegd. "De kamer van Rosie is vrij kleurrijke ruimte, maar door ongeveer de 60-30-10 regel toe te passen creeer ik eenheid en rust. Het blauwe is voornamelijk een kleur die terugkomt in het behang, maar er zit ook nog groen en beige in. Dus een groen element komt dan weer terug in accessoires, zoals het kussen en op de slaapbank, en het beige komt terug op het plafond. De kleuren in die in het behang zitten, vormen de leidraad en die laat ik dan ook weer terugkomen in de ruimte en accessoires, zodat het wel één geheel wordt."

"Ondanks dat er in elke kamer een andere kleur is toegepast, heb ik heel erg gelet op de intensiteit van de kleuren, de verzadiging. Het was heel raar geweest als ik bijvoorbeeld nu één ruimte knalroze zou maken, dan valt het uit de toon."

Exclusief interview met De Huismuts: van stad naar platteland

LAB Wallpaint Shade of Linen no. 561, LAB Binnenlak Calm Mood no. 155, Mrs. Wool no. 108, Silk Dreamer no. 194.

KIJK EENS IN JE KLEDINGKAST

Wanneer je het lastig vindt om dé kleur te vinden die echt bij je persoonlijkheid past, dan heeft Rachel een slimme tip. "Duik eens in je kledingkast. Want de kleuren die je draagt zijn ook vaak de kleuren die je mooi vindt. Deze koop je vaak intuïtief. Je kledingkast kan écht een inspiratie zijn voor de kleuren in je huis. Dit kan doormiddel van kleuren op de muur, in accessoires, bloemen of in kunst. Dat zijn dus sowieso al kleuren die je mooi vindt en dus ook een deel van je persoonlijkheid."

WILLEM VINDT ALLES BEST

Rachel is met haar kleurkeuzes niet over een nacht ijs gegaan, maar moest ze daarbij ook geen rekening houden met Willem? "Nee, hahaha!" lacht Rachel luid. "Willem vindt écht alles best. Hij is meer van de praktische kant. Hij wil alleen zeggenschap hebben over waar de tv komt en hoe groot deze wordt. Dat de Playstation aangesloten kan worden. En hoe de Sonos over het huis verdeeld wordt. Als ik me daarmee niet bemoei, dan mag ik lekker helemaal losgaan op het interieur."

MEER KLEURTIPS VAN DE HUISMUTS

Met een scherp oog voor detail en een onmiskenbaar gevoel voor stijl heeft Rachel haar woonboerderij omgetoverd tot een harmonieus geheel. Door haar gehele woning vind je LAB COLOURS terug. In onderstaand artikel ontdek je vijf waardevolle kleurtips die De Huismuts zelf heeft toegepast. Van het experimenteren met kleur in kleine ruimtes tot het spelen met contrast en verzadiging.

Lees ook: 5 KLEURTIPS VAN DE HUISMUTS VOOR EEN HARMONIEUS INTERIEUR

Auteur: Fleur Bolinde-Vlaming

Fotografie: Lotte van Uittert

KLEUREN UITPROBEREN?

Ben jij geïnspireerd geraakt door het verhaal van Rachel Siwaletti en wil je zelf aan de slag met het transformeren van je huis? Maak dan gebruik van onze LAB Sample potjes. Met de sample potjes kun je jouw LAB COLOUR rechtstreeks op de muur of een vel papier testen en ontdekken hoe de kleur bij jou thuis uitpakt. Sample potjes zijn alleen verkrijgbaar in LAB Wallpaint. Dit is een matte verfsoort die bedoeld is om een kleur te beoordelen. Twijfel je tussen meerdere kleuren? Bestel dan ook onze colourcardgrote kleurstalen of de complete kleurenwaaier.

LEES OOK: