5 KLEURTIPS VAN DE HUISMUTS VOOR EEN HARMONIEUS INTERIEUR

Met een scherp oog voor detail en veel gevoel voor stijl heeft Rachel Siwaletti, ook wel bekend als De Huismuts, haar Brabantse woonboerderij omgetoverd tot een fijn familiehuis. Hier komt de stijl van een Zweedse cottage moeiteloos samen met de sfeer van het Franse platteland. Door haar gehele woning zie je de kleuren van LAB terug, maar hoe is tot deze kleurkeuzes gekomen? Doe je voordeel met Rachels kleurtips.

5x KLEURTIPS VAN DE HUISMUTS, VOOR JOUW INTERIEUR

LAB Wallpaint Just Jimmy no. 559 en LAB Binnenlak Zen Garden no. 680, Silk Dreamer no. 194.

1. DUIK JE KLEDINGKAST IN

"De kleuren die je draagt, zijn ook vaak de kleuren die je mooi vindt", geeft Rachel als eerste tip mee. Door te kijken naar de kleuren en patronen van je favoriete kledingstukken, ontdek je welke kleuren jou aanspreken en welke je graag zou willen terugzien in je interieur. Misschien heb je veel aardetinten in je kledingkast, zoals warmbeige. Kies dan bijvoorbeeld voor Mrs. Wool no. 108 of Shade of Linen no. 561. Exact de nuances die je zowel in Rachel haar woning als in haar eigen kledinglijn 'De Huismuts Homewear' terugziet.

Kleding koop je intuïtief en de kleuren en prints die je graag draagt, weerspiegelen vaak wie jij bent." Je kledingkast kan écht een inspiratie zijn voor de kleuren in je huis. Dit kan door middel van kleuren op de muur, in accessoires, bloemen of in kunst." Misschien ben jij meer geneigd tot koelere kleuren zoals verschillende tinten blauw? Kies dan bijvoorbeeld voor Calm Mood no. 155 of Smokey Eyes no. 47

5x Kleurtips van De Huismuts: Duik eens in je kledingkast

LAB Wallpaint en LAB Binnenlak Silk Dreamer no. 194.

2. EXPERIMENTEER MET KLEUR IN KLEINE RUIMTES

Kleur kan een krachtig effect hebben op de sfeer van een ruimte, maar het kan ook intimiderend zijn om meteen alle muren in een opvallende kleur te schilderen. Toch is het gewoon een kwestie van durven"Ik denk dat mensen meer vertrouwen moeten hebben. Begin eens met het schilderen van een kleine ruimte, zo kom je er achter dat kleur niet spannend hoeft te zijn. Kijk eens wat het nou doet als je de hele ruimte in dezelfde kleur verft. Of alleen alle muren. Neem de hele ruimte mee, ga de hoek om en kijk eens wat dat doet." 

Dit geeft je de kans om te wennen aan het idee van kleur in huis en om te zien hoe het de sfeer van een ruimte kan veranderen. "Want wat is het ergste wat er kan gebeuren? Dat je het misschien opnieuw moet verven? Dan is het toch maar een kleine ruimte."

5x Kleurtips van De Huismuts: Experimenteer met kleur in kleine ruimtes

LAB Binnenlak Zen Garden no. 680, Silk Dreamer no. 194.

3. HANTEER DE 60-30-10 REGEL

De 60-30-10 regel is een handige richtlijn voor het creëren van een gebalanceerd kleurenpalet in je interieur. Volgens deze regel gebruik je 60% van een dominante kleur, 30% van een secundaire kleur en 10% van een accentkleur. Dit voorkomt dat de ruimte teveel contrasten krijgt. Haal bijvoorbeeld kleuren uit een behang, zoals Rachel op de kinderkamer van Rosie deed. "Dit is een vrij kleurrijke kamer, dus dan speel ik wel op die manier met die kleuren door ongeveer de 60-30-10 regel toe te passen."

Hiermee creëer je een harmonieus interieur waarin de verschillende kleuren goed met elkaar samenwerken. "Blauw is de voornaamste kleur die je ziet in het behang, maar er zit ook nog groen en beige in. Het groene element komt  weer terug in haar kussen en de slaapbank en het blauw en beige op de wanden en het plafond. Zo zorg ik ervoor dat de kleuren die in het behang zitten ook weer terugkomen in de ruimte en accessoires en dat het één geheel wordt."

5x Kleurtips van De Huismuts: Hanteer de 60-30-10 regel

LAB Wallpaint Smokey Eyes no. 47.

4. TREK HET KLEURENPALET DOOR IN ACCESSOIRES EN MEUBELS

Om een samenhangend geheel te creëren, is het belangrijk om het kleurenpalet door te trekken naar de accessoires en meubels. Denk bijvoorbeeld aan kussens, vloerkleden, gordijnen of kunstwerken die dezelfde kleuren bevatten als de kleuren op de muren. Rachel: "Ik draag bijvoorbeeld heel veel zwart. Dat zie je hier thuis terug in de details. De zwarte piano, zwarte salontafel, het frame van de tv is zwart en het komt terug in de kaarshouders. Ik houd er op die manier rekening mee dat kleuren zich continu blijven herhalen en dat het niet zomaar iets willekeurigs is."

Deze verbinding tussen verschillende elementen zorgt voor balans en harmonie in de kamer. Bovendien biedt het spelen met texturen en materialen de mogelijkheid om diepte en karakter toe te voegen aan je interieur, waardoor het een persoonlijke en uitnodigende uitstraling krijgt.

5x Kleurtips van De Huismuts: Trek het kleurenpalet door in meubels en accesoires

LAB Binnenlak Silk Dreamer no. 194 en LAB Wallpaint Spider Mum no. 310.

5. SPEEL MET CONTRAST EN VERZADIGING

Rachel geeft tenslotte de tip om te experimenteren met contrast en verzadiging bij het kiezen van kleuren in je interieur. "Ik vind het altijd heel knus om ook het plafond mee te nemen. Vooral als je met een donkerdere kleur gaat werken. Als je een donkerdere kleur op de muur hebt, creëer je veel meer eenheid en rust als je ook het plafond meeneemt in dezelfde tint of net een tint lichter. Neem bijvoorbeeld een wit plafond tegen een donker groene wand, dat steekt heel erg af en geeft te veel contrast." 

Contrast kan worden gecreëerd door te variëren in lichte en donkere tinten, terwijl verzadiging verwijst naar de intensiteit van een kleur. Door te spelen met deze elementen kun je de verschillende ruimtes met elkaar verbinden. "Het was heel raar geweest als ik één ruimte boven helemaal knalroze had gemaakt." Gebruik verschillende tinten van dezelfde kleur, voor een subtielere en meer gelaagde uitstraling zoals Rachel in haar slaapkamer heeft toegepast met Just Jimmy no. 559 op de wanden en Zen Garden no. 680 op het plafond.

5x Kleurtips van De Huismuts: Speel met contrast en verzadiging

LAB Wallpaint Just Jimmy no. 559 en LAB Binnenlak Zen Garden no. 680.

Auteur: Fleur Bolinde-Vlaming
Fotografie: Lotte van Uittert

KLEUREN UITPROBEREN? 

Maak dan gebruik van onze LAB Sample potjes. Met de sample potjes kun je jouw LAB COLOUR rechtstreeks op de muur of een vel papier testen en ontdekken hoe de kleur bij jou thuis uitpakt. Sample potjes zijn alleen verkrijgbaar in LAB Wallpaint. Dit is een matte verfsoort die bedoeld is om een kleur te beoordelen. Twijfel je tussen meerdere kleuren? Bestel dan ook onze colourcardgrote kleurstalen of de complete kleurenwaaier. 

5x Kleurtips van De Huismuts - LAB Colourcard

PAINT YOUR HOUSE, COLOUR THE WORLD

Kun je niet wachten om voor kleur te kiezen in je woonkamer, slaapkamer, werkkamer of atelier? Bestel je producten 24/7 online en ga direct aan de slag. Wil je persoonlijk advies of nóg meer inspiratie? Kom dan langs in onze inspirerende VESTINGH CONCEPTSTORE, waar je binnentreedt in een kleurrijk walhalla en je je mee kunt laten voeren op ontdekkingstocht langs alle inspirerende tinten met tot de verbeelding sprekende namen. Onze interieurprofessionals staan voor je klaar in de conceptstore aan de Huizerweg 29 in Bussum.

LEES OOK: